Logo
Meny

Fortryllende pianomusikk, 5000 orgelpiper og kjærlighet-bjelle

Fortryllende pianomusikk, 5000 orgelpiper og kjærlighet-bjelle

Fortryllende pianomusikk, 5000 orgelpiper og kjærlighet-bjelle

Mange folk strømmet inn i Skien kirke for å høre på nydelig orgel og piano musikk.

Tekst av Ingvild Solheim

Bilde av Ingvild Solheim

Et stort Steinway & Sons- flygel står foran ved alteret i Skien kirke. På pianokrakken foran sitter Pål Lennart Horne og øver før minikonserten starter. Allerede har noen plassert seg godt på de fremste radene, klare til å høre pianomusikk. To pianokonserter og en orgelkonsert skal holdes etter hverandre, og organist Karolina Wisniewska, er en av dem. Pål Lennart Horne starter med et rolig pianostykke, og trollbinder alle som har ankommet kirken. Akkurat som kirkens flygel, skuffer ikke orgelet heller.

- Orgelet er fra 1894 og har over 5000 orgelpiper, forteller Karolina Wisniwska etter konserten. Flere folk har samlet seg rundt orgelet for å forstå hvordan dette instrumentet fungerer, og hvordan det overhodet er mulig å spille på det.

Wisniewska startet orgelkonserten med Bach og spilte så råbra at alle ble blåst av scenen. – Det tar mange år med trening og hardt arbeid, nesten et helt liv for å virkelig mestre orgelspilling, mener Wisniewska. Hun har selv spilt orgel så lenge hun kan huske. Det er uendelig med forskjellige stemmer og effekter som man kan stille på manuelt.

I Skien kirke har det vært mye aktivitet mens Mersmak har pågått, og i tillegg til mye konserter har det vært mulig å dra på en tårntur til toppen av kirken. Oppe i kirketårnet holder Nicholas til, han er 12 år og går i kirken med familien regelmessig. – Hvert år under Mersmak pleier jeg å hjelpe til i kirken, forteller Nicholas stolt. Utenfor kirken henger det en bjelle, den kan du ringe i for å få en slikkepinne. Da er det mitt ansvar å frakte denne slikkepinnen ned fra det høye tårnvinduet via en snor, så man kan motta den nede på bakken, forklarer og viser Nicholas. Nede på bakken ser vi en lykkelig, liten jente som mottar slikkepinnen.


Vår youtubekanal

Facebook

#Mersmakiskien
© Copyright 2017 Mersmak i Skien.
Utviklet av Serit Itum, publiseres med eRedaktør