Logo
Meny

Fra Finland til toppselgerlista i Norge

Fra Finland til toppselgerlista i Norge

Fra Finland til toppselgerlista i Norge

Rita Amundsen startet Melkesyregjæring Facebook-gruppen sin for 5 år siden, nå er det over 6000 medlemmer.

Tekst av Ingvild Solheim

Foto av Nicholas Gundersel

Melkesyregjæring-kurset holdes av Rita Amundsen og dette er noe hun har holdt på med i over ti år. Jobben hennes er å dra rundt å holde kurs om melkesyregjæring til de som er interesserte.

- Melkesyregjæring er en foredlingsprosess av mat ved hjelp av mikroorganismer, og man bruker konserveringsmetoder for å skape en annen smak, forklarer Amundsen mens hun kutter opp vårløk for å gjøre det klart til å foredlingsprosessen. Foredling betyr frambringing av nye smaker i maten, og har blitt mer og mer populært i Norge. Amundsen er finsk og har lært om dette fra Finland, og det er derfra Norge har fått inspirasjonen. Det vanligste å melkesyregjære er grønnsaker, som for eksempel kål eller squash. – Det er ganske så vanlig å bruke kål, slik at det blir som sauerkraut.

I en del mat er man nødt fermentere før en kan spise det. Mennesker tåler ikke oliven uten at det er fermentert, og magen klarer ikke å fordøye det.

- Fermentering er en gjæringsprosess der det foregår nedbrytning av proteiner. Prosessen skyldes mikroorganismer som naturlig finnes på for eksempel fisk; da har melkesyrebakteriene en sentral rolle, forteller Amundsen ivrig mens hun putter vårløken oppi syltetøyglass for å så presse det ned for å få ut væsken.

Melkesyregjæring er ikke så kjent i Norge, men den første boken om melkesyregjæring kom ut i fjor og kom på en toppselgerliste med en gang. Amundsen tror virkelig denne type tilberedningen av grønnsaker kommer til å vokse og bli populært over hele verden. – Fra ingen visste hva det var, og til at 6000 mennesker er interesserte og nysgjerrige er helt utrolig, forteller Amundsen fornøyd mens hun fortsetter på putte forskjellige krydder oppi syltetøyglasset. 


Vår youtubekanal

Facebook

#Mersmakiskien
© Copyright 2017 Mersmak i Skien.
Utviklet av Serit Itum, publiseres med eRedaktør